• Geschiedenis UZSC

  De geschiedenis van UZSC gaat terug tot 1912. In dat jaar besloten enkele enthousiaste zwemmers, die vanuit Amsterdam naar Utrecht waren verhuisd, een zwemvereniging op te richten. Ze maakten dit via de dagbladen bekend en hielden op 25 april 1912 een oprichtingsvergadering.

  Oprichtingsvergadering
  Hoewel het zwembad een bouwvallig zootje was, zagen veel mensen aanvankelijk de noodzaak niet van een zwemvereniging. De initiatiefnemers van het eerste uur, K.H. en J.N. van Schagen, A., H., en C. Minnes en W. Oosterman, kwamen op 25 april 1912 bijeen in Hotel de la Station. Ze probeerden voorbijgangers te interesseren. Uiteindelijk lukte het om twaalf personen bij elkaar te krijgen. Na uren vergaderen, gaven uiteindelijk vijf personen zich als lid op. Over de naam konden de aanwezigen het niet meteen eens worden.

  Naamgeving
  De meerderheid vond ‘Zwemvereeniging Utrecht' beter klinken dan UZC. Uiteindelijk werd gekozen voor ‘Zwemvereniging Utrecht’. Lang hield deze naam niet stand, want tijdens de tweede vergadering op 11 juli 1912 werd al besloten de naam te veranderen in: ‘Utrechtse Zwem Club’. Aanwezig waren tien leden en zes aspirant-leden. Deze vergadering vond plaats in de oude zwemschool ‘De Kromme Rijn’. Op 16 augustus 1912 werden tijdens een vergadering de Statuten en het Huishoudelijk Reglement goedgekeurd. De Utrechtse Zwem Club was een feit.

  Hedendaagse vereniging

  De Utrechtse Zwemclub-Star-Combinatie is opgericht op 13 juli 1945 na een fusie van de Utrechtse Zwem Club en Star. De vereniging is vooral actief in het Waterpolo en is aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Zwembond.

  Hieronder stelt het huidige bestuur zich voor:

 • Voorzitter

  Mijn naam is Andy Hoepelman, sinds juli 2020 ben ik voorzitter van UZSC.

  Waterpolo is mijn passie. Ik speel vanaf mijn 7e levensjaar en heb in het Nederlands team meer dan 150 interlands gespeeld in. Hoogtepunt was de bronzen medaille op de Olympische Spelen in Montreal (1976).

  Ik speel nog steeds met veel plezier, in Heren 3 bij UZSC en met de Robben Masters.
  Dit laatste team is verschillende keren Europees en één keer wereldkampioen geworden in onze leeftijdsklasse.
  Daarnaast ben ik een aantal jaren (internationaal) scheidsrechter geweest en fluit voor UZSC.

  Als voorzitter van de Regionale waterpoloschool/regionaal Trainingscentrum (RWPS/RTC) van Regio Midwest zet ik me in voor de jeugd en als lid van de LEN (Europese) technische waterpolocommissie en FINA (wereld) technische waterpolocommissie ondersteun ik waterpolo op internationaal niveau.

  Ik heb 40 jaar gewerkt als internist en ben hoogleraar Interne Geneeskunde-Infectieziekten.
  Vanaf juli 2021 ben ik met pensioen. Mijn kennis van infectieziekten komt goed van pas als voorzitter van de FINA COVID-19 commissie.

  Ik heb een partner en 3 zonen. Ruben, was jarenlang keeper van H1 en Benjamin speelt nog in H1.
  Mijn boxer Saar gaat graag mee naar het zwembad en geniet van de aandacht die ze daar krijgt.

 • Secretaris en penningmeester a.i.

  Mijn naam is Sander Vader en voor vele waarschijnlijk een bekend gezicht in het bad.
  Op dit moment speel ik in H3 maar daarvoor heb ik jaren in het 1ste gespeeld en heb ook Heren 2 een tijd gecoacht. 

  Ik ben getrouwd met Nienke, vele van jullie ook niet onbekend als oud Dames 1 speelster.
  Onze dochter Billy (E-jeugd) is ook begonnen om het waterpolo te ontdekken.

  Naast mijn drive voor waterpolo, sport ik ook buiten het zwembad regelmatig door te fitnessen, hardlopen en ’s zomers te wakeboarden en ’s winters zo vaak mogelijk van de sneeuw te genieten.

  Ik werk in Leiden bij Janssen Vaccines waar we vaccins ontwikkelen tegen allerlei infectieziekten en waar we nu ontzettend hard werken om een veilig en effectief Corona vaccin voor de wereld beschikbaar te krijgen.

  Vanuit het bestuur zal ik de Topsport vertegenwoordigen en daarbij samenwerken met de Topsport Commissie. Hopelijk kunnen we elkaar weer snel in het zwembad zien, van onze mooie sport genieten en weer gezellig in de kantine een feestje vieren.

 • Rest volgt..