• Geschiedenis UZSC

    Ontstaan 
    UZSC (Utrechtse Zwemclub Star Combinatie) kwam op 13 juli 1945 tot stand door een fusie van de verenigingen UZC (Utrechtse Zwem-Club), die op 25 april 1912 werd opgericht, en Star, die in 1927 het levenslicht zag door één van de oprichters van UZC, A. Minnes. Als initiële oprichtingsdatum voor de fusieclub UZSC wordt de oprichtingsdatum van UZC, te weten 25 april 1912, aangehouden. Vanaf de beginjaren tot in de tweede helft van de jaren vijftig werd er gezwommen en gespeeld in opeenvolgende zwembaden in de Kromme Rijn. Vanaf 1919 gebeurde dat in de wintermaanden in Ozebi aan de Biltstraat (door architect Ingenohl gebouwd in de stijl van de beroemde architect Berlage; na de sluiting in 1987 werd het een monument en er zit nu een snookercentrum in) én vanaf 1962 (ook) in Zwembad Den Hommel en later Zwembad De Kwakel. In de zomermaanden maakte de vereniging vanaf de eind vijftiger jaren gebruik van het prachtige zwembad De Kikker in Groenekan en vanaf 1962 ook van het schitterende buitenbad van Den Hommel, waarin in 1966 de Europese Kampioenschappen Zwemmen gehouden werden.
    De club kreeg Europese bekendheid door de fameuze internationale bekende UZS(C)-polodagen. De eerste “Polodag” werd gehouden ter ere van het 5-jarige lustrum van UZC in 1917 met deelname van elf clubs en UZC als organiserende vereniging. Aanvankelijk werd het toernooi gehouden in de zwembaden in de Kromme Rijn en later tot de eind zeventiger jaren in zwembad De Liesbosch, totdat de charme en gezelligheid van dit bad werd ingeruild voor het verwarmde water van Zwembad Den Hommel. Na sluiting van Zwembad Den Hommel is de 72-ste en laatste uitgave van de Polodagen in twee baden (De Kwakel en het Noorderbad) gehouden. In de hoogtijdagen van de Polodagen waren er het toernooiweekend zo’n 1000 deelnemers uit binnen- en buitenland die circa 250 wedstrijden speelden op alle niveaus en in alle leeftijdsklassen. 

    UZSC en Beheerstichting De Krommerijn
    Eind jaren tachtig van de vorige eeuw kwam de toenmalige voorzitter van UZSC, Gerlof Oudega, met de idee om in eigen beheer een demontabele blaashal over het buitenbad van Zwembad De Krommerijn te plaatsen gedurende de periode dat zwembad niet gebruikt werd (dat betrof de periode van september tot mei), dat primair om UZSC aan meer en betaalbaar badwater te helpen, maar ook om overdekt zwemmen aan de oostkant van Utrecht als zodanig mogelijk te maken. In goed overleg met de gemeente slaagde UZSC er in 1992 in om het financieel risicovolle plan daadwerkelijk te realiseren. Voor de exploitatie van het zwembad richtte UZSC de Beheerstichting De Krommerijn op. Deze aan UZSC gerelateerde stichting slaagde er met vrijwel uitsluitend vrijwilligers in om de exploitatie rond te krijgen d.m.v. verhuur en het organiseren van activiteiten voor banenzwemmers. Aldus voorzag UZSC 20 jaar lang in de zwembehoefte van niet alleen de eigen leden maar ook in die van een belangrijk deel van andere Utrechtse zwemliefhebbers!

    UZSC en Stichting Exploitatie Zwembad De Krommerijn (SEZK)
    Toen het oude bad en de demontabele blaashal op hun eind liepen, besloot de Gemeente Utrecht tot de bouw van een nieuw bad, ook om dat te gebruiken voor het European Youth Olympic Festival 2013 waarvan Utrecht de organisatie had weten te verkrijgen. Vanwege de succesvolle en harmonieuze wijze waarop de publiek-private samenwerking tussen de gemeente en UZSC 20 jaar lang verlopen was, werd in 2012 besloten die te continueren vanaf de oplevering van het huidige semi-overdekte zwembad, dat door velen gezien wordt als het mooiste wedstrijdbad van Nederland. Voor de exploitatie van dit nieuwe zwembad in genoemde wintermaanden richtte UZSC destijds een nieuwe stichting op, de Stichting Exploitatie Zwembad Krommerijn (SEZK), met wederom een geheel uit UZSC-leden bestaand bestuur van vrijwilligers. Inmiddels is de exploitatie verregaand geprofessionaliseerd. Met gerichte marketing en regelmatige vernieuwing van het zwemaanbod (Swimperfect, trimzwemmen e.d.) is een forse groei van het aantal regelmatige banenzwemmers (momenteel circa 2600) bereikt. Naast UZSC maakt ook een aantal andere verenigingen en een zwemschool (met jaarlijks 400 opgeleide zwemmertjes) gebruik van ‘ons’ mooie bad.

    Prestaties 
    UZSC combineerde jarenlang de breedtesport met “prestatie” sport. Het 1e herenteam was te vergelijken met Volendam en ging “heen en weer ” tussen de Hoofdklasse en de tweede klasse.  
    Vanaf 2010 werd er serieus werk gemaakt van de jeugdopleiding. Dit leidde al snel tot nationale kampioenschappen van de jongens jeugd onder 12 onder 15 en onder 17. Deze jeugdgroep dreigde “weggekocht” te worden en besloten werd een paar spelers aan te trekken om de heren naar de Hoofdklasse (Eredivisie) te laten promoveren. Dat lukte in 2010. En in de jaren 2014-2015, 2015-2016, 2016-2017, 2018-2019 werden de heren Nederlands kampioen. In 2020 stond de club wederom trots bovenaan maar in verband met Corona werd de competitie stilgelegd. De dames stonden in de kwartfinale van de Champions league, maar ook deze competitie werd stilgelegd.
    De dames behaalden tweemaal de titel de eerste keer in 1941, destijds nog als UZC, en in 2016-2017. 
    In 2016 was UZSC oppermachtig in Nederland omdat zowel de dames- als de heren groep de “triple” (beker, kampioenschap en de Supercup) won.
    Op de Europese ranglijst nemen de UZSC-heren momenteel de hoogste plaats in van de Nederlandse verenigingen. 

    Bekende en prominente (ex)-UZSC leden 
    Eén van de bekendste leden was Ben Planjer jarenlang trainer, voorzitter van de Kring Utrecht en landelijk competitieleider waterpolo. 
    Gerlof Oudega, oud speler, was jarenlang de voorzitter van UZSC. Hij legde mede de grondslag voor de oprichting van de Stichting (SEZK). Ook was hij landelijk actief op het gebied van waterpolo. Jaarlijks wordt de Gerlof Oudega trofee uitgereikt aan een vrijwilliger, die een belangrijke rol heeft gespeeld binnen de vereniging. 
    Gert Olthof, niet alleen ex-trainer coach van heren 1, was vanaf het begin van de oprichting de spil achter SEZK. Onder zijn supervisie groeide de Stichting en de club uit tot wat het nu is. 
    Kees Gielen was de voorzitter van UZSC in de hoogtij dagen van de teams in de jaren 2012-2016. Mede dankzij zijn stuwkracht werd de club naar de Nationale top gedreven. 
    Frans van de Ven was voorzitter van de Polodagencommissie in de laatste 10 jaar dat de Utrechtse Waterpolodagen gehouden werden en is sinds 2012 bezielend voorzitter van de SEZK.
    Op topsportgebied mag Gerrit Wormgoor niet onvermeld blijven. Hij was de topspeler van UZSC in de jaren 60 en nam deel aan de Olympische Spelen in Tokio in 1964 waar het Nederlandse team de achtste plek behaalde. 
    Andy Hoepelman, ex voorzitter en is lid van de Europese- en Wereld waterpolocommissie van LEN en World aquatics. Hij behaalde met het Nederlandse team een bronzen medaille op de Olympische Spelen in Montreal in 1976. 
    Simone Koot, kreeg haar jeugdopleiding bij UZSC en behaalde met het Nederlands damesteam de Gouden medaille in Beijing 2008.
    Alex Roelse, die ook de jeugdopleiding kreeg bij UZSC en ook een Amerikaans paspoort heeft, speelde met het Amerikaanse team tijdens de OS van Rio de Janeiro (2016), Amerika werd 10e.
    Dagmar Genee maakte de topdagen van de UZSC dames mee in de jaren  2016-2020. Als aanvoerster van het Nederlands team was ze actief op de Olympische Spelen van Tokio in 2021. 

     

    Hieronder stelt het huidige bestuur zich voor:

  • Voorzitter
    Mijn naam is Christel Teggeler en als 10 jarig meisje kwam ik voor het eerst in aanraking met waterpolo. Bij een klein, startend clubje in Glanerbrug. Tijdens mijn studie in Groningen ben ik bij ZCG gaan spelen. Toen ik vervolgens in 1991 naar Utrecht verhuisde werd ik lid van UZSC. Als speelster van het eerste team waren we voornamelijk actief in de eerste divisie. Tweemaal mochten we promoveren en maakten we de stap naar de toenmalige hoofdklasse. 

    Samen met vele speelsters van toen, speel ik nog steeds. Ons vriendenteam (De Tijgers) speelt regelmatig mee in mini-toernooitjes voor gemengde teams en ook het jaarlijkse Schoonebeek toernooi is één van de hoogtepunten. Vrijwel alle speelsters van De Tijgers hebben een hechte band met UZSC. Deze club heeft mij dan ook vele dierbare vriendschappen opgeleverd. Vriendschappen voor het leven. Deze kracht van onze club is ongekend!

    Utrecht is de stad waar ik woon samen met Guust. Ook hij is lid van UZSC. Het is dan ook niet gek dat onze beide dochters ook zijn gaan waterpoloën. Nadat beide bij UZSC zijn gestart bij de Coole Kikkers, zijn zij inmiddels doorgestroomd naar de damesselectie.

    In het dagelijks leven werk ik voor een adviesbureau en ondersteun bedrijven bij hun strategierealisatie en het neerzetten van een continu verbeterorganisatie. Ik haal mijn energie uit het (samen)werken met mensen en teams. In de afgelopen jaren heb ik dat ook op verschillende posities binnen UZSC mogen doen. Van het opstarten van de Coole Kikkers, de Jeugd-waterpolocommissie tot de Topsportcommissie. Allemaal teams en commissies van enthousiaste mensen met wie we samen UZSC hebben doen uitgroeien tot de prachtige club die zij nu is.
     
    UZSC en het waterpolo heeft mij voor een heel groot gedeelte gemaakt wie ik nu ben. Ik ben gevormd door activiteiten in commissies en met teamgenoten en heb mooie blijvende herinneringen hier liggen. Ik vind het heel mooi vanuit mijn nieuwe rol als voorzitter een bijdrage te mogen leveren aan onze mooie sport en vereniging. Daartoe wil ik veelvuldig de verbinding zoeken bij alle leden van UZSC zodat we oprecht kunnen zeggen: 'UZSC zijn we samen'.
  • Vice-voorzitter

    Mijn naam is Andy Hoepelman, tot december 2022 was ik voorzitter van UZSC. Vanaf die datum fungeer ik als vicevoorzitter.

    Waterpolo is mijn passie. Ik speel vanaf mijn 7e levensjaar en heb in het Nederlands team meer dan 150 interlands gespeeld in. Hoogtepunt was de bronzen medaille op de Olympische Spelen in Montreal (1976).

    Ik speel nog steeds met veel plezier, in Heren 3 bij UZSC en met de Robben Masters.
    Dit laatste team is verschillende keren Europees en één keer wereldkampioen geworden in onze leeftijdsklasse.
    Daarnaast ben ik een aantal jaren (internationaal) scheidsrechter geweest en fluit voor UZSC.

    Als voorzitter van de Regionale waterpoloschool/regionaal Trainingscentrum (RWPS/RTC) van Regio Midwest zet ik me in voor de jeugd en als lid van de LEN (Europese) technische waterpolocommissie en FINA (wereld) technische waterpolocommissie ondersteun ik waterpolo op internationaal niveau.

    Ik heb 40 jaar gewerkt als internist en ben hoogleraar Interne Geneeskunde-Infectieziekten.
    Vanaf juli 2021 ben ik met pensioen. Mijn kennis van infectieziekten komt goed van pas als voorzitter van de FINA COVID-19 commissie.

    Ik heb een partner en 3 zonen. Ruben, was jarenlang keeper van H1 en Benjamin speelt nog in H1.
    Mijn boxer Saar gaat graag mee naar het zwembad en geniet van de aandacht die ze daar krijgt.

  • Penningmeester

    Mijn naam is Roos Sorgdrager, van 2004 tot 2015 ben ik actief geweest als speelster van het 1e,2e, 3e en 4e dames team. In die tijd heb ik me ook ingezet als jeugdcoach en trainer (DG, CM), toptafelteamlid, organisator van meerdere activiteiten en als verenigingsmanager. Daarna ben ik een tijdje weggeweest om me op mijn werk en groeiende gezin te focussen. Nu zit de oudste bij de coole kikkers en de jongste hopelijk spoedig ook. Ik ben lid weer geworden als Dames trainingslid en heb er veel lol in om af en toe mee met de toernooicompetitie van de Tijgers. Dus een mooi moment om weer terug te keren

    Ik werk bij Mediq in De Meern, waar ik verantwoordelijk ben voor het assortiment van zorghulpmiddelen zoals hulpmiddelen voor zorgprofessionals en mensen met een chronische of ernstige aandoening. Voordat ik bij Mediq ging werkte, werkte ik als consultant bij McKinsey. Mijn werkervaring, MBA en ook mijn econometrie studie zorgen ervoor dat ik goede kennis heb van financiële zaken en ook een veel energie krijg van het realiseren van mooie doelstellingen.

    Als bestuurslid van UZSC zal ik verantwoordelijk zijn voor de financiële zaken in de rol als penningmeester, en daarnaast ook een drijvende kracht zijn om het elan van de club, na de corona periode, terug te vinden.

  • Secretaris

    Mijn naam is Sander Vader en voor vele waarschijnlijk een bekend gezicht in het bad.
    Op dit moment speel ik in H3 maar daarvoor heb ik jaren in het 1ste gespeeld en heb ook Heren 2 een tijd gecoacht. 

    Ik ben getrouwd met Nienke, vele van jullie ook niet onbekend als oud Dames 1 speelster.
    Onze dochter Billy (E-jeugd) is ook begonnen om het waterpolo te ontdekken.

    Naast mijn drive voor waterpolo, sport ik ook buiten het zwembad regelmatig door te fitnessen, hardlopen en ’s zomers te wakeboarden en ’s winters zo vaak mogelijk van de sneeuw te genieten.

    Ik werk in Leiden bij Janssen Vaccines waar we vaccins ontwikkelen tegen allerlei infectieziekten en waar we nu ontzettend hard werken om een veilig en effectief Corona vaccin voor de wereld beschikbaar te krijgen.

    Vanuit het bestuur zal ik de Topsport vertegenwoordigen en daarbij samenwerken met de Topsport Commissie. Hopelijk kunnen we elkaar weer snel in het zwembad zien, van onze mooie sport genieten en weer gezellig in de kantine een feestje vieren.